A Jancsi gomba = Tölgyfa- édestinóru

Ismét itt van az ősz, volt kis csapadék is, igazit talán nem is sokat szedtem, de egy kis Jancsizás talán feledteti.

Szeretem ezt a gombát gyüjteni, mert igen könnyű észrevenni.

A nagyobb példányok akár 20 cm magasra is megnőlnek, vagy lehet nagyobbra...

Vannak olyanok is melyek jól elűtnek környezetük színétől...

Nem egyszer találtam már ilyen gombát "bandákban"

A mohák fogságában:

A legkissebb példányok is igen szépek:

Ezt a gombát nem szabad nyersen fogyasztani

Nem hiszem, hogy nyersen akarná valaki megenni, mikor már az őskorban sütték a mamutot :)

Nagyon ízletes sütve, igen szepe gomba...

Más gombával elkészítve még finomabb...

A másik nagy érdekessége ennek a gombának az, ha elvágjuk a szárát elszíneződik.

Összefoglalva a dolgokat, ha megfakad igen könnyű szedni, hiszen könnyen észrevehető, igen finom pörkölt készíthető belőle, szóval érdemes ilyen gombát is gyüjteni...

Nekem az egyik kedvencem pörköltnek elkészítve...